perjantai 4. lokakuuta 2013

Läksiäis-kakku



Tällaisen kakun leivoin pari viikkoa sitten äitini työkaverin läksiäis juhliin. Toiveena oli jokin tiramisun tyylinen kakku, ja oli omenakausi parhaimmillaan, joten sovelsin eräänlaisen omena-tiramisu kakun. Pohjana on tumma sokerikakkupohja ja täytteenä eräänlaista omenahyydykettä tai miksi sitä voisikaan kutsua sekä mascarpone-kermavaahtoa. Pohjan kostutin maitokahvilla, johon olin sekoittanut pentikistä ostamaani tiramisun makuista siirappia. Kuorrutteen alla on suklaavoikreemi ja ruskea päällinen on suklaamarsipaania ja pursotukset perus kermavaahtoa maustettuna vaniliakreemijauheella.

Ohje:
Pohja:
4 munaa
sokeria
½dl leivonta kaakaojauhetta
vehnäjauhoja
perunajauhoja
1,6tl leivinjauhetta

- Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (itse käytin 23cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa)
- Riko munat lasiin
- Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin (kuin munat) saman verran sokeria kuin munia on
- Kaada sokeri sellaiseen kulhoon, jossa voit vatkata sen hetken päästä munien kanssa vaahdoksi
- Mittaa lasiin, jossa äsken oli sokeri, kaakaojauhe, vehnäjauhoja noin 60% ja loput perunajauhoja. Mittaa vielä jauhojen päälle leivinjauhe ja sekoita
- Kaada munat sokerin joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi (vaahto on valmista kun se on miltei valkoista ja nostaessasi vatkaimen, tippuvasta vaahdosta jää hetkeksi kuvio vaahdon pintaan)
- Siivilöi jauhoseos munavaahdon joukkoon ja sekoita nuolijalla varovasti sekaisin
- Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40min

Omena täyte ( perustuu kinuskikissan omenapiirakoiden ohjeeseen):
6dl omenakuutioita
3/4 dl fariinisokeria
1tl kanelia
1tl  vaniliasokeria
1 rkl sitruunamehua
1 rkl perunajauhoja
- Pilko omenat mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja mittaa niitä noin 6dl
- Laita omenakuutiot kattilaan yhdessä fariinisokerin, kanelin ja vaniliasokerin kanssa ja keitä niitä noin 5min kunnes omenat ovat pehmenneet.
- Yhdistä pienessä kulhossa sitruunamehu ja perunajauhot ja lisää seos omenoiden joukkoon.

Mascarpone-kermatäyte:
1 purkki (250g) mascarpone juustoa
2dl vispikermaa
½ rkl vaniliakreemijauhetta
(1rkl sokeria) maun mukaan
- Vaahdota kerma tukevaksi vaahdoksi ja vatkaa joukkoon mascarpone. Lisää vaniliakreemijauhe ja sokeria maun mukaan ja vatkaa, kunnes vaahto on tarpeeksi 'kovaa' pursotukseen.

Suklaavoikreemi:
100g pehmeää voita
½tl vaniliasokeria
1,5dl kaakaotomusokeria
2dl tomusokeria
3/4 rkl vettä
- Vatkaa huoneenlämpöistä, pehmeää voita sähkövatkaimella pehmeämmäksi ja lisää siihen ensin vaniliasokeri ja sen jälkeen tomusokerit pienissä erissä varovasti vatkaten, jottei sokerit pölyä.
- Vatkaa voi-tomusokeriseos tasaiseksi ja lisää loppuvaiheessa vesi, joka tekee kreemistä helpommin levitettävää. Vatkaa veden lisäämisen jälkeen vielä hetki.

Suklaamarsipaani:
noin 400g valkoista marsipaania
leivonta kaakaojauhetta
-Pehmennä marsipaani notkeaksi ja lisää siihen kaakaojauhetta niin kauan, kunnes se on mielestäsi tarpeeksi tummaa.
-Kauli kaakaojauhetta apuna käyttäen valmiista suklaamarsipaanista noin 2½mm paksuinen levy ja nosta varovasti esim.kaulimen avulla voikreemillä kuorrutetun kakun päälle.

Kokoamisohje:
- Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan
- Kostuta kakkupohjat noin 2-2½dl maitokahvia (jos mahdollista, mausta tiramisun makuisella siirapilla, jota saa ainakin pentikistä)
- Levitä alimmaiselle pohjalle ensin puolet omenatäytteestä ja sen päälle puolet mascarpone täytteestä.
- Nosta alimmaisen kerroksen päälle keskimmäinen pohja ja täytä samalla tavalla kuin ensimmäinenkin
- Aseta päällimmäinen kakkupohja päälle ja levitä suklaavoikreemi koko kakun päälle(HUOM jos voikreemi tuntuu olevan jähmettynyttä eikä levity kunnolla, voit notkistaa sitä pistämällä sen noin 5-10sekunniksi mikroon)
- Nosta suklaamarsipaani kuorrutetun kakun päälle ja tasoita tasaiseksi. Leikkaa ylimääräinen marsipaani reunoilta pois ja siisti kakun alareuna.
- Vatkaa noin 3dl kermaa tuhdiksi vaahdoksi ja lisää halutessasi noin 1½rkl vaniliakreemijauhetta vielä lujittaaksesi kerman rakennetta. Laita kerma pursotinpussiin, jossa on tähtityllä ja pursota reunoille 'aaltoileva' kuvio.

Kuten kuvastakin huomaa, pursotustaidoissani on vielä _paljon_ parantamisen varaa ! :D mutta kyllä sekin taito tästä ajan kanssa vielä kehityy :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti